Αρκετό μελάνι έχει χυθεί για αυτό το θέμα αλλά από ότι φαίνεται η ζωή, που είναι τόσο πολύτιμη, κανείς δεν τη σέβεται μπροστά στην επίδειξη – φιγούρα και στον ωχαδερφισμό. Τα τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα στο νησί μας είναι απανωτά! Νέα παιδιά φέτος όπως κάθε χρόνο έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, είτε επειδή εκείνοι σαν οδηγοί δεν ευαισθητοποιούνται να φορέσουν το κράνος τους ή τη ζώνη του οχήματός τους, είτε επειδή κάποιοι άλλοι οδηγούν απερίσκεπτα χωρίς να τηρούν τον Κ.Ο.Κ με αποτέλεσμα να προκαλούν τροχαία δυστυχήματα.
“Άσε μωρέ τι έγινε αν δεν φορέσω ζώνη ή κράνος – περάσω με κόκκινο- οδηγήσω υπό την επήρεια αλκοόλ-προσπεράσω στο δρόμο χωρίς ορατότητα”, μη σκεπτόμενοι το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένα τροχαίο, είτε αυτό είναι δυστύχημα, είτε ατύχημα.
Γιατί δεν φοράς κράνος;
Όταν οδηγείς δεν είναι μαγκιά να μην φοράς το προστατευτικό κράνος στην μοτοσικλέτα, που σου έχει παραχωρήσει ο ανεγκέφαλος κηδεμόνας σου, (εφόσον είσαι ανήλικος), χωρίς να σκέπτεται τις συνέπειες. Ίσως δεν έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση του διπλανού τους, αλλά όταν βρεθούν θα είναι πλέον αργά.
Όλοι έχουμε περάσει από αυτή τη τρελή ηλικία του “Ίσα ρε ανέβα να κάνουμε μια σούζα”, “Κράτα το κράνος μην χαλάσω το μαλλί”, “Άσε μωρέ τώρα τα “μπατσάκια” τι θα μου κάνουν δεν έχω πινακίδα στο μηχανάκι σιγά μην με πιάσουν”…
Η απερισκεψία του ανήλικου στο μεγαλείο της, αλλά ποιος φταίει;
Μάλλον η κοινωνία μας, που έχει μάθει στο ρουσφέτι.
Σε σταματάει η τροχαία και όχι μόνο δεν συμπεριφερόμαστε ανάλογα, αλλά θα εκβιάσουμε και από πάνω το όργανο της τάξεως.
“Ρε ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”, “Ξέρεις ποια είναι η μάνα μου ή ο πατέρας μου;”, “Θα σε στείλω στον Έβρο να υπηρετήσεις!” και προσπαθεί ο τροχονόμος να σε επαναφέρει στην τάξη, μάταια όμως, αφού αυτή την παιδεία έχεις λάβει από την οικογένειά σου.
Πότε πρέπει να οδηγούν οι ηλικιωμένοι και πότε όχι…
Δεν μπορεί ένας ηλικιωμένος (80 ετών και άνω) να οδηγεί αυτοκίνητο. Τα παιδιά του δεν τον βλέπουν να τον προστατεύσουν; Και μαζί με αυτόν να προστατεύσουν και τον υπόλοιπο κόσμο; Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται όλο και πιο συχνά η αξιολόγηση της ικανότητας ηλικιωμένων για την παράταση ή τη διακοπή της οδήγησης, λόγω του αυξανόμενου ποσοστού ατόμων με άνοια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και του κινδύνου πρόκλησης ατυχημάτων.
Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, με ή χωρίς τα χέρια προκαλεί οδικά δυστυχήματα
Το γνωρίζετε ότι οι οδηγοί που μιλούν σε κινητό τηλέφωνο, κρατώντας το στο χέρι ή με ελεύθερα τα χέρια (hands free), έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα; Το κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούμε, δεν το χρησιμοποιούμε! Διότι αφοσιωνόμαστε σε αυτό, ξεχνιόμαστε, με αποτέλεσμα να χάνουμε τον έλεγχο του οχήματός μας.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου με οποιονδήποτε τρόπο κατά την οδήγηση, μειώνει το χρόνο αντίδρασης του οδηγού και την κατανόηση που έχει για τις καταστάσεις που εμφανίζονται συνεχώς μπροστά στα μάτια του. Οι ικανότητες οδήγησης μειώνονται και η απροσεξία που προκύπτει είναι σημαντική αιτία δυστυχημάτων.
Το Τμήμα Τροχαίας Χίου δίνει μάχη καθημερινά
Το Τμήμα Τροχαίας Χίου δίνει μάχη καθημερινά. Τόσο ο διοικητής, Παντελής Καλανδρόπουλος, όσο και οι άνδρες της Τροχαίας, δίνουν οδηγίες, συμβουλεύουν και προστατεύουν μερικούς ανεγκέφαλους. Είναι γεγονός ότι αν τηρηθούν όλα όσα ορθώς ορίζει ο νόμος, θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα τροχαία. Ένα τροχαίο ατύχημα μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υπόλοιπη ζωή σου. Μπορεί να τραυματιστεί κανείς θανάσιμα ή να μείνει καθηλωμένος για το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι.
Το Τμήμα Τροχαίας Χίου φέτος το καλοκαίρι ενέργησε πολύ αποτελεσματικά. Ενώ ο χρόνος μπήκε με πολλά θανατηφόρα, ευτυχώς με τους εντατικούς ελέγχους, τις συλλήψεις και τα πρόστιμα σε παραβάτες είχαμε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των τροχαίων τους τελευταίους μήνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, κατά τον μήνα Αύγουστο του 2019, σημειώθηκαν συνολικά -26- τροχαία ατυχήματα (έναντι -32- τον αντίστοιχο μήνα του 2018). Συγκεκριμένα σημειώθηκαν: 0 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα (έναντι 3 το 2018), 2 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 5 το 2018). Αυτό επαναλαμβάνω οφείλεται στις προσπάθειες της Τροχαίας Χίου αφού οι έλεγχοι είναι τακτικοί που στόχο δεν έχουν τα πρόστιμα, αλλά την ενημέρωση του οδηγού ή του παραβάτη.
Τελικά θα ευαισθητοποιούμε; Θα αλλάξουμε νοοτροπία;
Μαγκιά δεν είναι οι κόντρες, τα ποτά και οι σούζες για να μας δουν οι γκόμενες και να πουν “κοίτα αυτόν τι γκόμενος, τι οδηγός”. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική συμπεριφορά των ανηλίκων επηρεάζεται από σένα γονέα της συμφοράς που βάζεις το παιδί σου πάνω σε ένα μηχανάκι χωρίς να φοράς ούτε εσύ κράνος, ούτε το παιδί σου.
Επιβάλλεται να αποκτήσουμε οδική συμπεριφορά και να συνειδητοποιήσουμε ότι η υπευθυνότητα στην οδήγηση θα πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα.
Τα τροχαία συνεχίζονται στο νησί μας με αμείωτο ρυθμό και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να μας προβληματίζει και να μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
Προσοχή σε όλους τους οδηγούς, ενήλικοι και ανήλικοι! Προσοχή στην οδική συμπεριφορά! Προσοχή στο προβληματικό οδικό δίκτυο του νησιού μας!
Παντελής Κυδώνης